The Museum of HP Calculators

HP Forum Archive 21

[ Return to Index | Top of Index ]

HP 20S with very high "off" current
Message #1 Posted by Neil Hamilton (Ottawa) on 31 Mar 2012, 9:54 a.m.

I have a 20S of unknown heritage (S/N 3251SXXXXXX) that burned through a brand new set of 357 batteries in less than one week.

The display of the 20S is very dark -- call it a large dark smudge across its middle. When running, the information is visible and not that compromised.

I measured the current of both the 20S and a functional 10B with the following results:

State            20S      10B
off              1.14mA   <1uA
on (idle)        1.29mA   ~100uA
button pressed   2.7mA    2.03mA
running (!n)     3.2mA    1.94mA

I haven't ripped the 20S apart (yet) but I believe its internals are virtually identical to a 10B. I have previously ripped my 10B apart and my recollection is that it has nothing more than the single IC and the power supply capacitor.

Any ideas of what the issue might be? Could the cap be bad? Is the (dark) display at fault? (It would be worth swapping the keyboard/display assembly between the 2 units to see if it is the display.)

Its not particularly valuable but I wouldn't mind trying to get it working again.

Cheers...

      
Re: HP 20S with very high "off" current
Message #2 Posted by Katie Wasserman on 31 Mar 2012, 10:19 a.m.,
in response to message #1 by Neil Hamilton (Ottawa)

I think it's most likely to have a really leaky (i.e., high leakage current) chip. I've got a 32sii, latest color scheme, calculator with the same problem. If so, there's nothing you can do to fix it. However you can try to change the capacitor -- or just remove it to see if that helps the current draw problem. The dark LCD issue might be related only in the sense that the calculator has apparently seen some difficult environmental conditions.

            
Re: HP 20S with very high "off" current
Message #3 Posted by Neil Hamilton (Ottawa) on 1 Apr 2012, 11:49 a.m.,
in response to message #2 by Katie Wasserman

Thanks Katie.

Even though I could not see any cold solder joints on the processor with my hand loupe, several appeared a bit oxidized. I scrubbed with vinegar and then reflowed all the joints. Bingo, the current returned to normal and the calculator is working as expected again (albeit with the dark display).

Maybe you want to give that a go on your 'leaky' 32sii.

Best of luck!


[ Return to Index | Top of Index ]

Go back to the main exhibit hall